Suomen jäänveiston huiput 2018, veistokset ja tekijät




Auringon valo leikkii jään kirkkaalla pinnalla kun joukko taiteilijoita veisti jäänveiston Suomen mestaruus kilpailussa omia taideteoksiaan 24. – 25.2.2018 Juuassa, Nunnanlahdessa. Kuvia on www.jäänveistonsm2018.blogspot.fi
 kuvat-sivulla, Facebookissa ja Instagramissa ja tulossa lisää, kunhan ennätetään.

Soolosarjassa kilpaili kahdeksan jäänveistäjää ja joukkuesarjassa neljä joukkuetta.

Soolosarja
Voittaja Timo Koivisto Porvoosta käyttää jäänveistossa uutta tekniikkaa, jossa hän veistää ns. jään sisään. Timon teoksen nimi on Tuhansien vuosien jälkeen ja teos esittää bonsai-puuta, joka nousee aina vaan uudelleen kasvamaan. Timolla on ollut aiemmin menestystä sekä kansallisissa että kansainvälisissä jäänveistokisoissa aika paljon, useita palkintopallisijoituksia sekä ainakin kaksi mestaruutta SM-kisoista, hiekanveiston saralla samoin.

2. sija
Helsinkiläisellä Anssi Kuosalla on yli 20-vuoden kokemus jäänveistossa ja hän osallistui kilpailuun Pohjan velho metsällä -nimisellä teoksellaan. Anssi on jäänveiston hallitseva Suomen mestari ja hänellä on useita palkintosijoja kilpailuista kotimaassa ja ulkomailla.  Hän on saavuttanut mm. Koillis-Kiinan Harbissa Jäänveiston 4. sijan vuonna 2006 ja Korkeasaaressa lumenveiston 2. sijan. www.icemagic.fi .

3. sija
Joensuulaisen Timo Heikuran teos Valon taittuminen esittää Juuan kirkkoa. Timo osallistui ensimmäistä kertaa kilpailuihin, mutta on kuvataiteen opettajaksi opiskellessaan veistänyt erilaisia materiaaleja.

Muut soolosarjaan osallistuneet olivat:
Jussi Miettinen Kuopiosta osallistui soolosarjaan teoksella #metoo - breaking through. Teoksen aihe on ajankohtainen ja siihen liittyy myös muutos yleisissä asenteissa.  Jussi on käynyt jään-, hiekan-, lumen- ja uusimpana puunveistokilpailuissa melkein kaksikymmentä vuotta. Hän on myös suunnitellut ja toteuttanut veistoksia sekä veistoskokonaisuuksia esimerkiksi teemapuistoja ja igluhotellien sisustuksia viisitoista vuotta työkseni ympäri Eurooppaa. Jussin paras SM-kilpailujen sijoitus on Kajaanista vuodelta 2001, 1. sija, Timo Koiviston kanssa. Jäässä Jussia kiinnostaa materiaalin väliaikaisuus ja erilaisuus verrattuna pysyviin materiaaleihin sekä hyvä tunnelma veistostapahtumissa sekä veistäjien välinen hyvä henki. On myös mukava luoda jotain josta muutkin pääsevät nauttimaan tuntematta materiaalia tai tekniikkaa sen enempää.  

Tarmo Kovanen Kivijärveltä osallistui kisaan Enkeli taivaan nimisellä teoksella. Idean teokseen Tarmo sai edesmenneelle anopilleen moottorisahalla tekemistä enkeleistä. Anoppi oli katsellut enkeleitä ja sanonut Tarmolle, että ”Tarmo sinä olet vielä maailmanmestari”. Tämä antoi Tarmolle uskoa siihen, että joskus hän vielä on maailmanmestari. Lumenveistossa hänellä on SM pronssimitali, mutta jäänveistoa hän ei ole aikaisemmin kokeillut. Tarmo on tehnyt moottorisahalla taidetta noin kymmenen vuotta ja hän on hallitseva suomenmestari moottorisahaveistossa. Tarmo haluaakin nyt laajentaa osaamistaan lumeen ja jäähän.

Jäänveiston ensikertalainen Jukka Nykänen Juuasta osallistui kisoihin teoksella Ratas lyö tyhjää. Teoksen nimen Jukka valitsi siten, että se toimii vaikka hän vaihtaisikin aihetta vielä ennen kilpailua. Siinä tapauksessa nimi kuvastaisi vain ajatusprosessia. Jukka voitti setänsä kanssa viime talvena lumenveistokilpailun toimintasarjan. Veistäminen sinällään ei ole Jukalle vierasta, koska hän on 20 vuoden ajan veistänyt työssään vuolukivestä Tulikivelle veistoksia ympäri maailmaa. Jukka arveli, että hänet tietävät henkilöt odottavat hänen tekevän jonkin eläinhahmon, mutta hän on koettanut keksiä jotain sellaista missä tekninen osaaminen tulisi esille ja teoksessa olisi jotain ideaa.

Veijo Oinonen Kuusankoskelta veisti teoksen Kohtalon hetki, jonka taustalla on ajatus siitä, että lähtö voi olla lähellä ja olla hyvinkin nopea. Veijolle osallistuminen jäänveiston SM-kilpailuihin on kahdeksas kerta. Viisi kertaa hän on veistänyt yhdessä parin kanssa. Saavutuksina Veijolla on yksi SM-mestaruus ja kaksi pronssia. Jäänveistossa Veijoa kiehtoo sen haasteellisuus.

Lappeenrantalainen Frostiart Oy:n Kimmo Frosti osallistui kilpailuun Miehittäjän morsian nimisellä teoksella. Veistoksen ideana on romanssi, joka sijoittuu sota-aikaan. Kimmo aloitti veistämään jäätä vuonna 1998 ja perusti kaksi vuotta myöhemmin yrityksen eli Frostiart Oy:n, joka tekee hiekka- ja jääveistoksia sekä veistotapahtumia. Kimmo on osallistunut lukuisiin kilpailuihin ympäri maailmaa ja voittanut useita kulta-, hopea- ja pronssimitaleita. Kimmon mielestä paras veistokokemus hänen urallaan on se, kun hän osallistui kolmatta kertaa Alaskassa jäänveiston MM-kisoihin, niin Fairbanksissä oli tuolloin pakkasta kovimmillaan -35'c. Sieltä hän jatkoi reissua suoraan Havaijille hiekkaa veistämään, mukavaan +35'c lämpöön.

Jäässä Kimmoa viehättää paitsi kirkas kristallimainen olomuoto, myös valojen avulla saavutettava näyttävyys pimeällä. Toisaalta häntä kiehtoo myös filosofinen ajatus lainaamisesta; talven luoma veden kiinteä olomuoto, jää, lainataan hetkeksi veistokseksi, joka sulaa pian takaisin vedeksi. Nykyään Kimmo ei enää juuri kilpaile, vaan tuomaroi ja organisoi kilpailuja sekä veistofestivaaleja, kuten Lappeenrannan Hiekkalinnan. SM-kisa onkin ainut, johon hän osallistuu kilpailijana tämän talvisesongin aikana. www.frostiart.fi


Joukkuesarjaan osallistui neljä joukkuetta
Voittaja ja yleisön suosikki
Veistomania (Riitta Matikainen, Jussi Katajisto) Joroisista ja Sysmästä veistivät teoksen Karjalan mail: Karjalan mail kultakäköset kukkuu…”
Teos on omistettu upealle karjalaiselle kulttuuri- ja käsityöperinteelle. Käki on symbolilintu useissa muissakin kulttuureissa. Sen kukunnasta nuoret ovat laskeneet vuosia häihinsä, vanhat hautajaisiinsa. Kukunta on yhä nykyisinkin odotettu kevätkesän ääni. Teos viittaa myös muistojen kultautumiseen, kaipaamme sitä minkä menetämme. Ensimmäisen kerran Veistomania on veistänyt lunta SM-kilpailuissa jo vuonna 1994. Sen jälkeen he ovat veistäneet lunta, jäätä ja hiekkaa yhdessä ja erikseen soolo- pari- ja tiimikisoissa Suomessa ja ulkomailla. Jussilla on muutamia Suomen mestaruuksia niin jäässä kuin hiekassakin.

Jäässä heitä kiehtoo materiaalin herkkyys sekä toisaalta vahvuus ja voima. Valo leikkii kauniisti luonnon jääpaloissa, jotka ovat aina yksilöllisiä ja yllätyksellisiä, kauniita jo sellaisenaankin.

2. sija
Västilän veisto ry (Marika Walldén ja Reijo Dahlman) Orivedeltä osallistuivat kilpailuun teoksella Varjokuva. Marika on veistänyt vuodesta 1987 alkaen. Reijolla on veistossa kansainvälistä kokemusta esim. Kiina. Marika ja Reijo ovat veistäneet yhdessä neljä vuotta eri luonnonmateriaaleja jäätä, lunta, hiekkaa, puuta ja tuliteoksia.
Jäätä he pitävät kiehtovana ja mukavasti työstettävänä raaka-aineena.
Marika kertoo, että tilapäistaide on elämyksiä tuottavaa ja lisäksi on mukavaa haastaa itsensä sekä toteuttaa jotain yleisöä kiinnostavaa.

3. sija
Jäävesselit (Petri Laukkanen ja Pauli Laukkanen) Helsingistä ja Kouvolasta osallistuivat kilpailuun teoksella Tapio - metsän suojelija. Tapio on muinainen suomalainen metsän jumala ja suojelija. Ikiaikaisen viisauden omaavana hahmona Tapiolla on voima muuttaa muotoaan osaksi metsää ja metsän hahmoksi. Tapio on sekä metsän jumala ja metsä.
Nunnanlahden jäänveiston kilpailu oli Jäävesseleille ensimmäinen kilpailu tiiminä. Jäävesseleillä on aiempaa menestystä lumenveistokilpailuista: vuonna 2015 SM-pronssia ja vuonna 2016 Suomenmestaruus. Jään veistossa heitä kiehtoo se, että jää on elementtinä hyvin eläväinen ja herkkä sekä jään hetkellisyys. Heidän mielestään upea veistos onnistuu yhteistyössä ihmisten, idean ja luonnon kanssa. Parhaimmillaan veistos luo paljon iloa ja inspiraatiota aivan tuoreeltaan, mutta toisessa hetkessä veistos sulaa ja muuntautuu takaisin nestemäiseen muotoonsa. Tästä ilosta jää veistäjälle ja katsojalle muisto kokemuksesta. Veistoksen toteutuksessa Jäävesseleitä kiinnostaa sen monimuotoinen kokonaisuus, tarinan luominen, nöyryys ja haasteellisuus käsitellä materiaalia.

Neljäs joukkuesarjaan osallistuja
SuviTuuli (Suvi Komsa ja Tuuli Meriläinen) Lieksasta veistivät kilpailuun teoksen Bongaa pingviini. Teoksessa eksoottinen aihe kohtaa eksoottisen materiaalin. Pielisen jäätiellä & luisteluradalla voi tänä vuonna nähdä luistelevan pingviinin ja kohta pingviinin voi bongata myös Juuassa.
Suvi ja Tuuli ovat äiti ja tytär, joiden elämään taide kuuluu monessa muodossa. Jäänveistossa he ovat ensimmäistä kertaa ja jäässä heitä kiehtoo jää materiaalina. Heitä kiinnostaa myös päästä veistämään lunta, joten ehkäpä jatkossa saamme ihailla heidän lumiveistoksiaankin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SM Jääveistokset 2018 kuvina ja väreissä

Jäänveiston SM 2018 kolme parasta veistosta